Φυσική Λεύκανση Δοντιών Στο Σπίτι – Η Απόλυτη Λύση

Πολλά γράφονται στο διαδίκτυο σχετικά με λεύκανση δοντιών στο σπίτι με φυσικό τρόπο. Κάποια από αυτά είναι αληθινά και κάποια άλλα είναι ανακριβή ή απλά ανεύθυνα.

Λεύκανση δοντιών

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη λεύκανση των δοντιών. Τι λειτουργεί και τι όχι.

Κίτρινα Δόντια

Τα δόντια μπορούν να χάσουν τη μαργαριταρένια λευκή τους λάμψη, λόγω της καθημερινής χρήσης. Από ποτά με σκούρο χρώμα όπως τσάι, καφές, σόδες έως οποιοδήποτε είδος φαγητού. Ο λόγος που τα δόντια γίνονται κίτρινα οφείλεται στο πόσο παχύ ή λεπτό είναι το σμάλτο.

Το σμάλτο είναι η σκληρή επιφάνεια που περιβάλει τα δόντια. Με το πέρασμα των χρόνων το σμάλτο λεπταίνει με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν το λευκό τους χρώμα και να γίνονται ευαίσθητα και αδύναμα.

Επομένως, η γήρανση, η γενετική και η καθημερινή χρήση είναι οι παράγοντες που σταδιακά το φθείρουν και αφήνουν εκτεθειμένη την οδοντίνη, την επίστρωση που βρίσκεται κάτω από αυτό και σε αυτή οφείλεται το κίτρινο χρώμα. Η κακή στοματική φροντίδα είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας, που σας στερεί το λαμπερό σας χαμόγελο.  

Σίγουρα γνωρίζετε πως μερικές καθημερινές συνήθειες μπορούν εύκολα να συμβάλλουν για την καλή οδοντική σας υγεία αλλά και την γενικότερη ομορφιά σας. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, ένα καλό στοματικό διάλυμα, η χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, θα κάνουν θαύματα και θα διατηρήσουν τα δόντια σας υγιή και όσο το δυνατόν πιο λευκά.

Μέθοδοι Λεύκανσης Δοντιών

Όσον αφορά την λεύκανση των δοντιών, η American Dental Association εξετάζει δύο μεθόδους:

  1. Τη χρήση ενός προϊόντος λεύκανσης που διεισδύει μέσα από το σμάλτο και λευκαίνει την κιτρινωπή οδοντίνη.
  2. Τη χρήση χημικών λειαντικών μεθόδων που αφαιρούν τους επιφανειακούς λεκέδες που χρωματίζουν την επιφάνεια του σμάλτου.

Το δεύτερο πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, γιατί η εσφαλμένη εφαρμογή αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ούλα. Η χρήση χημικών ουσιών που παράγουν μακροχρόνια και αποτελεσματική λεύκανση πρέπει να συνιστάται και να εφαρμόζεται από επαγγελματίες οδοντιάτρους.

Οδοντόκρεμα Λεύκανσης

Πολύ λίγοι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση οδοντόκρεμας για τη λεύκανση των δοντιών. Κυρίως λόγω του ότι δεν λειτουργούν. Έχουν ελάχιστη ή καμία επίδραση στη λεύκανση των δοντιών. Οι αποτελεσματικές και επαγγελματικές λευκαντικές ουσίες εφαρμόζονται στα δόντια για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (από 20 λεπτά έως δύο ώρες) ενώ το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται συνήθως με γρήγορο τρόπο.

Λευκές Λωρίδες

Οι λωρίδες λεύκανσης περιέχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως ευαισθησία των δοντιών, καθώς πρέπει να διεισδύσουν στο σμάλτο και να φτάσουν στην οδοντίνη για να κάνουν τη δουλειά τους. Οι λωρίδες αν εφαρμοστούν με λανθασμένο τρόπο προκαλούν ερεθισμό των ούλων και έτσι οι ειδικοί δεν τις συνιστούν.

Υπεροξείδιο του Υδρογόνου ως Στοματικό Διάλυμα.

Οι οδοντίατροι προειδοποιούν αρνητικά για αυτή την ουσία. Όταν έρχεται σε επαφή με τα δόντια και τα ούλα, ενεργοποιείται μια χημική διαδικασία που ονομάζεται “αντίδραση ελεύθερων ριζών”. Μπορεί το στόμα να γεμίσει με φουσκάλες και ίσως η ζημιά που θα προκαλέσει στα δόντια να είναι ανεπανόρθωτη. Αυτή η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες, για να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην στοματική κοιλότητα.

Συνοψίζοντας

Εάν θέλετε μαργαριταρένια λευκά δόντια και λαμπερό χαμόγελο, δύο τρόποι υπάρχουν για να το πετύχετε. Ο πρώτος είναι με συχνές επισκέψεις σε έναν καλό οδοντίατρο. Πρέπει να δαπανήσετε χρόνο και χρήμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσετε ένα ασφαλές σύστημα λεύκανσης των δοντιών, με εύκολη χρήση, γρήγορα αποτελέσματα και χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.


  1. Definition of American Dental Association (ADA) – MedicineNet
  2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου – Βικιπαίδεια
  3. SANCO/11368/2011-EN

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *