Ενυδάτωση Προσώπου: Φροντίδα Για Αφυδατωμένο Δέρμα

Αν σας ταλαιπωρεί το αφυδατωμένο δέρμα, στο άρθρο μας θα βρείτε τα πάντα για την σωστή ενυδάτωση προσώπου, αλλά και για την φροντίδα του σώματος.

  • Αισθάνεστε το δέρμα σας πιο λεπτό και ευαίσθητο από ότι συνήθως;
  • Δείχνει θαμπό και έχει χάσει την ελαστικότητά του;

Εάν αυτή είναι η κατάσταση του δέρματός σας, πρέπει να προβληματιστείτε. Μπορεί να έχει αφυδατωθεί. Δείτε οπωσδήποτε τη φόρμουλα 28 ημερων του VitalDermax στην Ελλάδα και προλάβετε την απίστευτη έκπτωση που δίνει προσωρινά η εταιρία!

Ενυδάτωση Προσώπου

Εδώ θα εξετάσουμε τα βασικά σημάδια του αφυδατωμένου δέρματος. Επίσης θα δούμε πώς να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα.

Ποια Είναι Η Διαφορά Μεταξύ Ξηρού Και Αφυδατωμένου Δέρματος;

Το ξηρό και το αφυδατωμένο δέρμα έχουν πολλά παρόμοια σημάδια και συμπτώματα. Στην πραγματικότητα όμως είναι τελείως δυο διαφορετικά ζητήματα που αφορούν την ομορφιά μας. Ας κάνουμε μια γρήγορη ανάλυση στις διαφορές που έχουν αυτά τα δύο προβλήματα:

Ξηρό Δέρμα

Το ξηρό δέρμα ταξινομείται ως τύπος δέρματος που κληρονομείται γενετικά. Σε αυτή την περίπτωση η υπολειτουργία των σμηγματογόνων αδένων έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη έκκριση σμήγματος. Έτσι το δέρμα γίνεται τραχύ και λεπτό. Κοκκινίζει και αφυδατώνεται εύκολα. Άλλο ένα αισθητικό πρόβλημα του ξηρού δέρματος είναι η εμφάνιση ευρυαγγειών.

Επιπλέον, το ξηρό δέρμα μπορεί να συνδεθεί με ορμονικές ανισορροπίες, με υπολειτουργικό θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτά μπορούν επίσης, να εμποδίσουν την παραγωγή σμήγματος, συμβάλλοντας σε μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και ανόμοια στην εμφάνιση.

Ενώ ο τύπος ξηρού δέρματος δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη ενυδατικών προϊόντων στην καθημερινή σας περιποίηση.

Αφυδατωμένο Δέρμα

Αφυδατωμένο Δέρμα

Το αφυδατωμένο  από την άλλη πλευρά, είναι μια κατάσταση του δέρματος.

Προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες (καιρικές και εποχιακές αλλαγές), ανθυγιεινή διατροφή (έλλειψη φρέσκων προϊόντων) και κακές επιλογές τρόπου ζωής (κατανάλωση οινοπνεύματος ή καφεΐνης).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καταστρέφουν τη σύσταση του δέρματος με αποτέλεσμα μια λιγότερο εύπλαστη εμφάνιση.

Ένα βασικό σενάριο είναι ότι η αφυδάτωση χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού και όχι λίπους. Ακόμα και οι λιπαροί τύποι δέρματος μπορούν να αφυδατωθούν.

Ευτυχώς, το αφυδατωμένο δέρμα είναι προσωρινό και μπορεί να ανακουφιστεί με ένα συνδυασμό τοπικών θεραπειών και μικρών αλλαγών του τρόπου ζωής.

4 Σημάδια Του Αφυδατωμένου Δέρματος

Δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε αν το δέρμα σας υποφέρει από ξηρότητα ή αφυδάτωση; Θα σας αναφέρω τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια για να γνωρίζετε αν έχετε αφυδατωμένο δέρμα:

1. Εξωγενείς παράγοντες

Έχετε επιστρέψει από διακοπές ή έστω από μια ολοήμερη εκδρομή στην παραλία και αισθάνεστε μια αμείλικτη ανάγκη για να φροντίσετε το δέρμα σας από το μηδέν. Αυτό συμβαίνει γιατί εξωτερικά στοιχεία όπως ο άνεμος και οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας σας, προκαλώντας μια σφικτή και ξηρή αίσθηση. Αυτό συχνά συνοδεύεται από απολέπιση, ανεξάρτητα από το πόσο λιπαρή είναι η επιφάνεια του δέρματός σας.

2. Αύξηση Ευαισθησίας

Μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες του αφυδατωμένου δέρματος είναι η αύξηση της ευαισθησίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Δερματολογίας, «η ξηρότητα και η αφυδάτωση είναι πρόδρομες ουσίες για την ευαισθητοποίηση του δέρματος». Όταν το φράγμα υγρασίας διαταραχθεί, δεν μπορεί να προστατευθεί σωστά από τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, διάφορα βακτήρια και η ρύπανση μπορούν να διεισδύσουν στο εξωτερικό στρώμα, επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμό και ερεθισμό.

3. Εξωτερική Εμφάνιση

Το δέρμα σας έχει μια γενική θαμπή και κουρασμένη εμφάνιση; Η αφυδάτωση επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να εκτελεί βασικές λειτουργίες όπως την διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, το δέρμα σας δεν αναπλάθει όπως πρέπει το εξωτερικό του στρώμα και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του. Αυτό συμβάλλει στον φράξιμο των πόρων, τη συμφόρηση, την τραχιά αίσθηση και την προβληματική επιδερμίδα.

4. Λεπτές Γραμμές & Ρυτίδες

“Τσιμπήστε απαλά το δέρμα στο μάγουλο. Αν φαίνεται ότι έχει λεπτές γραμμές, πιθανότατα έχει αφυδατωθεί “, εξηγεί η ειδικός της φροντίδας του δέρματος Joanna Vargas. Το αφυδατωμένο δέρμα εμφανίζει συχνά επιταχυνόμενα σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, αντίθετα με τις γραμμές χαμόγελου ή το πόδι της χήνας, αυτές οι ρυτίδες εμφανίζονται ως ένα δίκτυο μικροσκοπικών, τριγωνικών λεπτών γραμμών.

Θεραπεία και Φροντίδα Με Ενυδάτωση

Για να θεραπεύσετε την αφυδάτωση, πρέπει να φροντίσετε επαρκώς το δέρμα, αλλά και την γενική υγεία σας. Αυτό σημαίνει ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω, καθώς και εξωτερική  αγωγή κατά της αφυδάτωσης.

1. Καθαρισμός και τόνωση

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το αφυδατωμένο δέρμα είναι με ένα απαλό γαλάκτωμα καθαρισμού και χλιαρό νερό. Επιλέξτε καθαριστικά που δεν περιέχουν σκληρά χημικά πρόσθετα και τεχνητά αρώματα που μπορούν αφαιρέσουν όλη την ευεργετική υγρασία και να επιδεινώσουν τις διάφορες ευαισθησίες.

Επιλέξτε προϊόντα για το πρόσωπό σας που περιέχουν βιολογικά συστατικά, χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως πρόσθετα parabens, βαζελίνη, ορυκτέλαια, προπυλενογλυκόλη και λαυρυλοθειικό νάτριο. Για τον καθαρισμό θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που να περιέχει ελαιόλαδο ή εκχυλίσματα από άγρια λουλούδια, που διώχνουν απαλά τις ακαθαρσίες, ενυδατώνουν και δεν αφήνουν υπολείμματα.

2. Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ανάπλαση του αφυδατωμένου δέρματος. Ως υγροσκοπικό, αυτό το θαυμάσιο συστατικό δεσμεύει και  διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα απαλό και λαμπερό. Σύμφωνα με έρευνες, το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να κρατάει μεγάλη ποσότητα νερού. Λειτουργεί ως μαγνήτης για την υγρασία βοηθώντας τα κύτταρα να την διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε το δέρμα να φαίνεται και να είναι ενυδατωμένο, γερό και υγιές.

3. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι δύο από τους χειρότερους παράγοντες για το αφυδατωμένο δέρμα. Και οι δύο ουσίες είναι διουρητικές, που διακυβεύουν την υγεία του δέρματός σας μειώνοντας την περιεκτικότητα του σε νερό. Επιπλέον το αλκοόλ παρεμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης αγγειοπιεστίνης που είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση.

Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε πως θα περάσετε τη μέρα χωρίς το πρωινό latte σας, μην φοβηθείτε. Η γενική συναίνεση είναι ότι, ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και ένα ποτήρι αλκοόλ το βράδυ δεν προκαλούν δυσάρεστες επιπτώσεις.

4. Απολέπιση

Η απολέπιση είναι ένας καλός τρόπος που θα μπορέσει να φωτίσει τη θαμπή, αφυδατωμένη επιδερμίδα. Το υγιές δέρμα χρειάζεται 25 μέρες για να ανανεωθεί. Φυσικό είναι λοιπόν, το αφυδατωμένο να χρειάζεται ακόμα περισσότερες.

Η σωστή απολέπιση επιταχύνει τον κύκλο της ανανέωσης των κυττάρων, με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια. Έτσι θα αποκαλύψει μια νέα και υγιή επιδερμίδα από κάτω. Επίσης θα σας συνιστούσα να αποφύγετε σκληρά προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Επιλέξτε ένα απαλό προϊόν απολέπισης, με ευεργετικά φυσικά συστατικά.

5. Ενυδάτωση προσώπου

Η γνωστή φράση «πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» είναι μια μεγάλη αλήθεια, που θα βελτιώσει δραστικά την ενυδάτωση του δέρματός σας και εδώ στο Crete2day.gr θεωρούμε ότι είναι η βάση κάθε προσπάθειας. Ο δερματολόγος Joel Schlessinger λέει στο Reader’s Digest: “Η κατανάλωση νερού όλη την ημέρα είναι πολύ ωφέλιμη για το σώμα, αλλά αυτή η ενυδάτωση δεν φτάνει στην πραγματικότητα για το δέρμα.

Ειδικά αν αυτό είναι εξαιρετικά αφυδατωμένο.” Το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε παράλληλα με την κατανάλωση νερού και κάποια κατάλληλη κρέμα με λάδι jojoba που θα κλειδώσει την υγρασία και θα αποτρέψει την απώλεια υγρών.

Ωστόσο, θα πρότεινα να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά και να φροντίζετε το δέρμα σας με καλής ποιότητας προϊόντα για ενυδάτωση προσώπου, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε από αυτό το αισθητικό πρόβλημα της αφυδάτωσης.


  1. Facialist Joanna Vargas’ 5 Skincare Tips – Into The Gloss
  2. Anti-Aging Secrets Derms Won’t Tell You for Free – Reader’s Digest
  3. How to Hydrate Your Skin – 8 Hydrating Tips for Dry Skin – Cosmopolitan

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *