style="display:block" data-ad-client="ca-pub-4392350524742734" data-ad-slot="6846452802" data-ad-format="auto">

Φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Όταν στην οικογένεια υπάρχει κάποιο άτομο ηλικιωμένο, με κινητικά προβλήματα ή ειδικές ανάγκες οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του παίρνοντας κάποια μέτρα στη διαρρύθμιση του σπιτιού. Αυτά βεβαίως διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και η γνώμη των ειδικών μπορεί να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να φροντίσουμε ώστε ο παππούς και η γιαγιά να αισθάνονται άνεση μέσα σε ένα φιλικό και απόλυτα λειτουργικό περιβάλλον. Άλλωστε όλοι σιγά-σιγά μεγαλώνουμε….

Όταν ένα άτομο έχει ζήσει πολλά χρόνια σε ένα σπίτι είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί μεγάλες και απότομες αλλαγές. Έτσι θα πρέπει να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του με τις λιγότερες δυνατόν παρεμβάσεις στη διαρρύθμιση των χώρων

 

 1. Βελτιώστε τον φωτισμό προσθέτοντας φωτιστικά και δυνατότερες αλλά όχι εκτυφλωτικές λάμπες

 2. Προσθέστε, όπου είναι απαραίτητες, ηλεκτρικές πρίζες ώστε να μην σκοντάφτει κανείς σε καλώδια και προεκτάσεις.

 3.  Σταθεροποιήστε τα χαλιά τοποθετώντας τα ειδικά υποστρώματα, κολλητική ταινία διπλής όψης στις άκρες της μοκέτας και ειδικές βέργες στα σημεία που δυο διαφορετικά υλικά του δαπέδου δημιουργούν μικρή υψομετρική διαφορά.

 4. Μετατοπίστε ελαφρά κάποια έπιπλα που κλείνουν τα περάσματα.

 5. Τοποθετήστε σε χαμηλά σημεία όλα τα απαραίτητα σκεύη καθημερινής χρήσης ώστε να μην χρειάζεται κανείς τη βοήθεια κάποιου σκαμνιού.

 6. Αποφεύγετε τις πολύ παχιές μοκέτες, που αποσταθεροποιούν το βήμα.

 7. Αντικαταστήστε τις μπαταρίες του μπάνιου με θερμοστατικές που θα ρυθμίσετε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

 8. Αντικαταστήστε στο μπάνιο που χρησιμοποιεί το ηλικιωμένο άτομο την μπανιέρα από ντουσιέρα, κατά προτίμηση εξοπλισμένη με κάθισμά και αντιολισθητικό ταπέτο.

 9. Τοποθετήστε κουπαστή κατά μήκος του διαδρόμου και στις δυο πλευρές της σκάλας. Αν τα σκαλοπάτια είναι ολισθηρά κολλήστε τους τις ειδικές αντιολισθητικές λωρίδες από λάστιχο.

 10. Φροντίστε να υπάρχει στον κήπο διάδρομος πρόσβασης με ομαλή, αντιολισθητική επιφάνεια.

Ειδικότερα αν το ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι θα πρέπει να λάβετε δραστικότερα μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας.

Γενικά – Ένα καροτσάκι εσωτερικού χώρου (με μικρά ροδάκια) μπορεί να περάσει από ανοίγματα πλάτους τουλάχιστον 80 εκ. ενώ ένα καροτσάκι δρόμου (με μεγάλες ρόδες) ακόμα μεγαλύτερο. Γενικά η μανούβρες μπορούν να γίνονται σχετικά εύκολα σε έναν κύκλο διαμέτρου 1,50 μ. ενώ κάθε ανωμαλία του δαπέδου πάνω από 2 εκ. ύψος προκαλεί πρόβλημα στη χρήση της αναπηρικής πολυθρόνας. Επίσης ένα καθιστό άτομο δεν μπορεί να φτάσει αντικείμενα σε ύψος μεγαλύτερο του 1,30 μ. από το δάπεδο.

 1. Το μπάνιο πρέπει να εξοπλιστεί με ειδικά είδη υγιεινής χαμηλού ύψους και βοηθητικές μεταλλικές λαβές.

 2. Προτιμήστε τις πόρτες τύπου αλερετούρ ή συρόμενες.

 3. Βάλτε πρίζες σε ύψος 60 εκ. από το δάπεδο.

 4. Εξασφαλίστε τηλεχειρισμό σε όσες λειτουργίες του σπιτιού είναι αυτό δυνατό και φροντίστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τα τηλεχειριστήρια.

 5. Κατασκευάστε μια ξύλινη ράμπα όπου υπάρχει διαφορά στάθμης στο δάπεδο φροντίζοντας να μην έχει κλίση μεγαλύτερη από 5% και πλάτος τουλάχιστον 90 εκ. Στα δύο άκρα της θα πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος οριζόντιος χώρος πρόσβασης.

 6. Το ασανσέρ πρέπει να έχει αυτόματη πόρτα πλάτους τουλάχιστον 90 εκ.

Τέλος πληροφορηθείτε για όλα τα μέσα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων. Στα εξειδικευμένα καταστήματα και στο διαδίκτυο θα βρείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και έξυπνες συσκευές που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα όλης της οικογένειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:houselife.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ